Leadwood - svinčev les

Privlačnost tega izjemno trdega afriškega lesa z latinskim imenom Combretum Imberbeje v njegovi temni barvi. Les je eden najtežjih na svetu. Specifična teža tega lesa je kar 1215 kg / m³. Temen svinčev les je enostaven za poliranje in je idealen za visokokakovostne ročaje nožev, pa tudi za nakit in stružene predmete.

16,60 €
Z davkom
Količina
Na zalogi.

Kot že ime pove, je svinčev les zelo lep in težek ter se uvršča med deset najtežjih lesov na svetu - nobeden od njih ne plava. Fino zrnat les se s svojo očarljivo čudovito bogato čokoladno rjavo do črno figuro izredno dobro struži in ga je mogoče oblikovati z žagami, pilicami in rašpami. Je dragocen za komercialni uporabo, kar je povzročilo prekomerno sekanje na nekaterih območjih in je v Južni Afriki razglašen za zaščiteno vrsto. Sloni pa ne upoštevajo pravil o "zaščitenih vrstah" in pogosto lomijo veje dreves, ostanki pa ostanejo na tleh potem, ko so se najedli listov svinčevega lesa - in samo te koščke lesa lahko uporabljamo.

Zaradi svoje gostote je odporen na vse črve in termite. Je zelo redek les, na voljo le občasno, drevesa, od katerih prihaja, pa lahko živijo do tisoč let, zato ga je treba uporabljati zmerno in s  spoštovanjem. Počasi gori, pri čemer nastaja močna toplota, zato lahko vse neuporabne ostanke shranite za žar. Zanimivo je, da pepel svinčevega lesa vsebuje veliko apna in je bil uporabljen za zobno pasto in za beljenje. 80 let po tem, ko bo drevo svinčevega lesa odmrlo, bo njegovo impozantno okostje še vedno ostalo nedotaknjeno. Les je tako močan in trpežen, da so ga v prejšnjem stoletju uporabljali za izdelavo železniških pragov in motik. Čeprav je z njim izredno težko delati, je les cenjen kot medij za izdelavo čudovitega pohištva.
Vdihavanje dima iz gorečega lesa svinčevega drevesa je starodavno zdravilo za zdravljenje kašlja in prehlada. Tudi dim pri sežiganju listov naj bi podobno, čeprav morda ne tako močno zdravilo, kot je poparek iz cvetov. Lubje svinčevega lesa se uporablja kot zdravilo za bilharzijo (parazitska okužba), korenine pa kot zdravilo za neplodnost.

OPOZORILO:

Pri obdelavi je obvezna uporaba zaščitne opreme, še posebno dihalne maske za zaščito dihal pred mikrodelci. Lesni prah je lahko zelo toksičen in povzroči poškodbe sluznice, vnetja kože in vodi lahko do resnih bolezni dihal!

Podatki

Dimenzije (Š / V / G)
38 x 38 x 150 mm
Količina
1 kos

Morda vam bo všeč tudi