Zirikota

19,00 € 29,00 €
Z DDV

Zirikota Cordia dodecandra je eden izmed najbolj priljubljenih, vizualno osupljivih eksotičnih vrst lesa na svetu. Poznana je po svojih topografskih ali pajkova mreža vzorcih. Njene barve so od srednjih do temnih odtenkov rjave (občasno z zelenim ali vijoličnim odtenkom), poudarjene pa so s prepletenimi trakovi nepredvidljivih, nepravilnih črnih rastnih obročev. Čeprav je precej gost les, njegova značilna ravna (čeprav včasih rahlo zmešana) vlakna in drobna do srednje fina tekstura dajejo kooperativne delovne lastnosti – lepo se seka, struži, lepi in polira.

Na zalogi.
 • Vračila brez stroškov
  Vračila brez stroškov
  V roku 14 dni lahko nepoškodovan izdelek v originalni embalaži vrnete brez dodatnih stroškov.
 • Hitra dostava
  Hitra dostava
  Zgodnja naročila odpošljemo še isti dan.
 • Varnost nakupa
  Varnost nakupa
  Zagotavljamo vam varnost nakupa preko spleta z uporabo sodobnih varnostnih tehnologij.
Opis

Trajnost: trenutno ni uvrščena v dodatke CITES ali na rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Glede na nedavno epidemijo divjega lova v Mehiki v zadnjih nekaj letih se lahko ta status - kot tudi drugi mehiški les, kot so Bocote, Camatillo in Katalox - v bližnji prihodnosti spremenijo.

Običajne uporabe: Pohištvo, furnir, omarice, talne obloge / parket, kopita pušk, glasbeni instrumenti (zlasti, kitare), vhodna vrata, struženje, dekorativni tramovi, nakit in majhni posebni predmeti.

Opombe: Zirkota je bližnji sorodnik (in sosed) Bocote, oba sta srednjeameriški gozd vrste Cordia. Njegovi radikalni, pogosto dramatični vzorci so lesu dali nekakšen "elitni" status med mednarodnimi navdušenci nad eksotičnim lesom. Resnično je čudno edinstven - »eksotičen« v pravem pomenu besede - les z vabo in mističnostjo.

Čeprav nikoli ni bil poceni les, so nedavna razkritja epidemičnega divjega kriminala v Mehiki povzročila močno zmanjšano ponudbo in močno zvišanje cen na veleprodajnih in maloprodajnih ravneh. Če se ne bo ukrepalo za zajezitev plimovanja (krivolova), bi lahko Zirikota in druge srednjeameriške vrste lesa postale predmet ukrepov CITES v bližnji prihodnosti.

Zanimivo je, da ima lubje drevesa Cordia Dodecandra in les zdravilne lastnosti: čaj, ki izhaja iz njihove infuzije, se v tradicionalni medicini v Mehiki uporablja za zdravljenje kašlja, driske in dizenterije.

OPOZORILO:

Pri obdelavi je obvezna uporaba zaščitne opreme, še posebno dihalne maske za zaščito dihal pred mikrodelci. Lesni prah je lahko zelo toksičen in povzroči poškodbe sluznice, vnetja kože in vodi lahko do resnih bolezni dihal!

Podrobnosti o izdelku

Razpredelnica

Dimenzije (Š / V / G)25 x 37 x 120 mm
Količina1 kos
Ocene izdelka(0)

Ocena izdelka

Zaenkrat še ni recenzij strank.

Za ocenjevanje izdelka se prijavite ali naredite račun.

 • Vračila brez stroškov <br />V roku 14 dni lahko nepoškodovan izdelek v originalni embalaži vrnete brez dodatnih stroškov.
  Vračila brez stroškov
  V roku 14 dni lahko nepoškodovan izdelek v originalni embalaži vrnete brez dodatnih stroškov.
 • Hitra dostava <br />Zgodnja naročila odpošljemo še isti dan.
  Hitra dostava
  Zgodnja naročila odpošljemo še isti dan.
 • Varnost nakupa <br />Zagotavljamo vam varnost nakupa preko spleta z uporabo sodobnih varnostnih tehnologij.
  Varnost nakupa
  Zagotavljamo vam varnost nakupa preko spleta z uporabo sodobnih varnostnih tehnologij.

Izpostavljeni izdelki

Na spletni strani uporabljamo piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in pravilno delovanje spletne trgovine. Politika zasebnosti

Vpis

Megamenu

Primerjaj0Moj seznam želja0

Vaša košarica

V vaši košarici ni več izdelkov