Pluta

Drevo hrast plutovec, quercus suber, raste na Portugalskem in v drugih državah, ki mejijo na zahodni rob Sredozemlja.

7,30 €
Z davkom
Količina
Na zalogi.

Pluta se obira z odstranitvijo lubja hrasta plutovca. Način ekstrakcije je 100% varen za drevo, ki ga ne porežemo in njegova površina ne utrpi nobene vrste škode. Žetev se opravi v 9 do 10 letnih ciklih. Pred prvo ekstrakcijo (deviška pluta) mora biti drevo staro  približno 25 let. Na srečo drevo plutovec živi 180/200 let, kar omogoča 15/20 ekstrakcij.

Lubje je rastlinsko tkivo, sestavljeno iz strnjene celice, napolnjene s plinasto zmesjo, podobno zraku in obloženi z izmeničnimi plastmi celuloze in suberina. Zaradi česar je pluta tako posebna, so njene lastnosti: majhna teža, elastičnost, neprepustnost, izolacija, odpornost proti obrabi, hipoalergenski in ognjevarni učinek.

Plutina elastičnost v kombinaciji s skoraj neprepustnostjo omogoča popoln material za izdelavo zamaškov za steklenice, talne ploščice, izolacijske plošče, oglasne deske in druge podobne izdelke.
Plutovina se zaradi svojih izjemnih lastnosti uporablja v visokotehnoloških aplikacijah, vključno z avtomobilskimi motorji, jeznimi mehanizmi in letališkimi stezami. Aeronavtika je pluto uporabljala kot toplotni izolator v vesoljskih ladjah. Uporaba plute kot surovine sega že v feničanske in grške čase. Pluta je znana po vsem svetu kot učinkovit zamašek za steklenice za vino. V resnici je pluta edini material, ki med staranjem vina naredi popolno tesnilo.

Pluta je danes za Portugalsko dragocen vir, saj predstavlja enega njenih najpomembnejših izvoznih izdelkov.


OPOZORILO:

Pri obdelavi je obvezna uporaba zaščitne opreme, še posebno dihalne maske za zaščito dihal pred mikrodelci. Lesni prah je lahko zelo toksičen in povzroči poškodbe sluznice, vnetja kože in vodi lahko do resnih bolezni dihal!

Podatki

Dimenzije (Š / V / G)
110 x 60 x 30 mm
Količina
1 kos

Morda vam bo všeč tudi