Brest

Brest je ena izmed najlepših vrst evropskega lesa. Je bledo rumene barve z rdečim do rjavim jedrom je izredno priljubljen pri izdelavi dekorativne notranje opreme.

4,80 €
Z davkom
Količina
Na zalogi.

Človek se je skozi zgodovino odločil za brest, ko je potreboval trden in trpežen les. Jedro lesa je temno rjave barve, ki je jasno ločen od svetlejše beljave. Nepravilni rastni obroči skupaj s prečno zrnatim značajem lesa mu dajejo privlačen videz, velike pore beline pa dajejo precej grobo teksturo. Les je mogoče zadovoljivo lepiti, lahko pa ga obarvamo, poliramo ali voščimo.

Brest tehta približno 560 – 580 kg/m³, ko se posuši. Je precej trd, zahteven les za obdelavo. Dobro se obnese tudi pri kuhinjskih ploščah in rezalnih deskah, ker nima vonja ali okusa in se ne bo cepil. V stiku z vodo se brest upira razpadanju, zato ga mnogi graditelji čolnov uporabljajo za deske. Danes gre večina brestovega lesa v proizvodne namene, majhne količine pa najdejo pot do prodajnih mest.

OPOZORILO:

Pri obdelavi je obvezna uporaba zaščitne opreme, še posebno dihalne maske za zaščito dihal pred mikrodelci. Lesni prah je lahko zelo toksičen in povzroči poškodbe sluznice, vnetja kože in vodi lahko do resnih bolezni dihal!

Podatki

Dimenzije (Š / V / G)
40 x 40 x 150 mm
Količina
1 kos

Morda vam bo všeč tudi

Stranke, ki so kupile ta izdelek, so kupile tudi: